Технологијата зад тоалетното седиште од МДФ (2)

2021-12-08

3. Сувост(МДФ тоалетно седиште)
Процесот на сушење на процесот на производство на МДФ главно се состои од домаќин на сушење, цевковод за сушење и циклон сепаратор, уред за пренос на влакна, силос со суви влакна, итн. топол воздух. Влакната се суспендира и се транспортира со проток на воздух во воздушниот канал. Влакната работи во воздушниот канал 4 ~ 5 секунди за брзо да ја испари влагата на влакното и да ја достигне потребната содржина на влага (8% ~ 12%).

4. Калапи(МДФ тоалетно седиште)
Формирањето на тротоарите е многу важен процес во процесот на производство на МДФ. Овој процес вклучува тротоар на плочи, предоптоварување, усогласување на рабовите, пресек и други главни делови. Барањата за процесот на тротоарите се: еднаква густина на плочата, стабилност, конзистентна дебелина, континуирана и стабилна контрола на тежината на плочата по единица површина и одредена компактност.

5. Топло пресување(МДФ тоалетно седиште)
Процесот на топло пресување на лесонит со средна и висока густина во Кина е интермитентен повеќеслоен процес на топло пресување. Различни процесни фактори имаат важно влијание врз својствата на МДФ.

О: Топла температура на притискање. Изборот на температурата на топло пресување главно се одредува според видот и перформансите на плочата, видот на лепилото и производната ефикасност на пресата. Избраната температура главно зависи од сеопфатните фактори на суровините, видовите дрвја, содржината на влага во влакната, перформансите на лепилото, дебелината на плочата, времето на загревање, притисокот и условите на опремата.

Б: Топол притисок на притискање. Притисокот на топло пресување се менува за време на процесот на топло пресување. Кога се врши притисок, притисокот постепено се зголемува за да се задоволат барањата за дебелина на плочата, односно притисокот треба да се намали. Лекувањето на лепилото, формирањето на различни сили за поврзување помеѓу влакната и испарувањето на водата главно се завршуваат во делот со низок притисок, а притисокот во делот со низок притисок е генерално 0,6 ~ 1,3 mpa.

В: Време на жешко притискање. Определувањето на времето на топло пресување е главно поврзано со својствата на лепилото, времето на стврднување, квалитетот на влакната, содржината на влага на плочата, дебелината, температурата и притисокот на топлото пресување. Времето на топло пресување генерално се изразува со времето потребно за дебелина на плочата од 1 mm.

Д: Содржина на влага на плочата. Во процесот на топло пресување, улогата на влагата во плочата е да ја зголеми пластичноста и топлинската спроводливост на влакното. Затоа, соодветната содржина на влага може да го обезбеди квалитетот на плочата, кој генерално се контролира на околу 10%. Ако е превисок, градиентот на густина на површинскиот и јадрениот слој ќе се зголеми, а силата на поврзување помеѓу влакната на јадрото ќе биде слаба. За време на намалување на притисокот и издувни пареа, водената пареа е тешко да се елиминира, што резултира со клокотот и раслојување во плочата. Ако е премногу ниска, површината на плочата ќе биде мека, Дебелината на претходно стврднатиот слој ја намалува јачината на плочата.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy